Bc. Tereza Beníčková
Vítáme vás v novém měsíci projektu Prožij rok zdravě, ve kterém se zaměříme na další z klíčových témat výživy a stravování. Březen bude patřit tukům.
Tuky bývají často považované za hlavního viníka přibývání na váze. Mnoho lidí má tak stále pocit, že správným krokem, jak si udržet postavu či dokonce zhubnout, je tuky omezovat na minimum. Je to ale pravda?
Rozhodně ne! Tuky jsou živinou, kterou pro správné fungování našeho organismu nezbytně potřebujeme. Nicméně jak tomu tak bývá, i zde je situace složitější, než bychom si možná přáli. Jsou totiž tuky a tuky. Tuky správné, kterým rozhodně fandíme, jelikož mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, ale i takové tuky, které bychom skutečně měli omezovat a dávat jim v našem stravování prostor jen v omezené míře.
A my se za tento měsíc nejenom vynasnažíme vás naučit bezpečně mezi tuky ty správné rozeznat, ale zároveň se pokusíme uvést na pravou míru řadu mýtů a polopravd, které kolem tuků kolují. A že jich není málo! Co například takový kokosový tuk? Je skutečně tak zdravý, jak se o něm říká? Máme se opravdu bát palmového oleje, nebo byla panika, která se okolo něj vytvořila, přehnaná? A jak je to s kontroverzními margaríny? Odpovědi na tyto a nespočet dalších otázek na vás již čekají.
Přineseme vám samozřejmě i doporučení a tipy, jak s tuky ve vašem jídelníčku správně naložit. Na tomto místě si ovšem opět neodpustíme již možná otřepanou (ale stále stejně pravdivou) frázi, že nejvíce stejně vždy záleží na množství a na celkové skladbě vašeho jídelníčku.
Pokud chcete mít tuky opravdu pod kontrolou, doporučujeme vyzkoušet program Sebekoučink, který vám na základě zapisování údajů o zkonzumovaných potravinách nejen vypočítá a pohlídá optimální celkové množství tuků ve vašem jídelníčku, ale zároveň vás bude informovat o tom, jak jste na tom s nasycenými mastnými kyselinami, na které je radno dávat si při stravování pozor. Nemusíte se ale bát, že se stanete otrokem celoživotního zapisování. Sebekoučink slouží spíše jako vynikající odrazový můstek, pokud usilujete o skutečně vyvážené stravování. Časem totiž dostanete díky programu ta správná množství a kombinace potravin do oka. :-)
Ačkoliv tuky jsou tématem poměrně složitým a v našich příspěvcích bude tedy potřeba čas od času zabrousit i do ryze odborných vod, jsme přesvědčeni, že s naší pomocí se po měsíci březnu budete v této oblasti cítit jako skuteční odborníci. Není samozřejmě žádnou povinností, abyste přečetli úplně vše, co se v rámci měsíce tuků na stránkách objeví. Vždy je důležité, aby pro vás získávání nových informací bavilo a bylo pro vás přínosné. Proto můžete s klidem některé odbornější články ze sekce Zajímá mě víc přenechat znalcům a opravdovým nadšencům.
Pro ty, kdo se již účastnili pilotní verze projektu a prošli si v rámci něj i Týdnem správných tuků, budou možná některé z článků, se kterými přijdeme, již známé. Opakování je ale matka moudrosti, nebo ne? Ale rozhodně se v průběhu tohoto měsíce budete mít možnost setkat i s mnoha novými informacemi a zajímavostmi ze světa tuků.
Nový měsíc ovšem neznamená, že zcela zapomeneme na témata měsíců předešlých. Pokud si ještě stále nejste jistí v některé z oblastí, kterým jsme se již věnovali, nezapomínejte, že se vždy můžete vrátit k příspěvkům a článkům z ledna a února, osvěžit si trochu paměť a pracovat na zlepšování svých návyků ohledně cukrů a luštěnin i tento měsíc. A nejen tento! Vždy je totiž prostor pro změny k lepšímu. :-)
Doufáme, že jste (ostatně stejně jako my) již celí nedočkaví a natěšení na to, co nám tento měsíc přinese. Tak s chutí do toho!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.